Deşi inelul de logodnă atrage, de regulă, interesul pentru ca el străluceşte cel mai tare, verigheta este, într-un fel o alegere mai importantă - acesta este inelul pe care îl vei purta în fiecare zi. Inelul de logodnă este o promisiune a devotamentului viitor, dar verigheta este semnul acestui devotament în prezent; cu ea treceţi de la "Vrei sa fii soţia mea?" la " Se cunună robul lui Dumnezeu... cu roaba lui Dumnezeu...".
Verigheta trebuie să fie frumoasă şi comodă. Află dacă există anumite obiceiuri culturale sau religioase legate de verighete - de pildă verighetele evreieşti nu trebuie să conţină pietre preţioase sau orice altceva care ar rupe cercul simbolic.
Din punct de vedere istoric, femeile poartă de multă vreme verighete, la bărbaţi însă perioadele au alternat cu vremuri în care reprezentanţii sexului masculin nu-şi puneau inele de căsătorie pe deget.
Slujba de cununie cu schimb de inele a devenit foarte populară în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când bărbaţii care se întorceau pe front voiau să aibă ceva care să le amintească în mod constant de soţiile lor.
Alegerea verighetelor
Primul lucru pe care trebuie să-l stabileşti este cum vrei să porţi verigheta. Vrei un inel pe care să-l porţi singur sau vrei să-l porţi pe acelaşi deget cu inelul de logodnă? Dacă vrei să le porţi pe acelaşi deget, tradiţia spune că inelul de logodnă stă deasupra verighetei, pentru ca verigheta să rămână mai aproape de inimă. Dacă nu le vei purta împreună e important să le asortezi.
Bijutierii îţi pot crea combinaţii foarte frumoase de inel de logodnă si verighetă, care să se potrivească fără greş, dar există şi modele de inele de logodnă şi verighete concepute din start ca seturi.
Gândeşte-te dacă vrei pietre preţioase pe verighete sau preferi o verighetă simplă, dacă ai o piele sensibilă sau alergică şi alege materialele care ţi se potrivesc cel mai bine.
Metale
Vrei un metal cald sau unul rece? Metalele calde arată cel mai bine pe o piele cu tentă gălbuie, în timp ce metalele reci avantajează persoanele cu o piele roz. Dacă alegi o verighetă pentru degetul pe care porţi şi inelul de logodnă, ai grijă ca metalele să se asorteze.
Aurul este metalul preţios care are istoria şi tradiţia de partea sa. Nuanţa sa caldă se potriveşte celor cu o piele ce are o tentă gălbuie. Bijuteriile sunt făcute dintr-un aliaj, iar cantitatea de aur este reprezentată de carataj. Aurul de 24 de carate este aurul pur, mai strălucitor şi mai galben la culoare decât celelalte. Pentru inele însă aurul de 14 şi 18 carate este cel mai potrivit, aliajele cu un carataj mare tind să fie prea moi pentru a suporta uzura zilnică. Aurul galben este un aliaj de aur , cupru şi argint. Alte nuanţe sunt produse prin varierea procentului de alte metale. Aurul alb este de fapt aur galben combinat cu nichel, iar aurul roz conţine mai mult cupru şi mai puţin nichel.
Platina este un metal mai rar şi mai scump decât aurul, iar luciul rece al acestui metal scoate în evidenţă strălucirea unui diamant. Platina este mai dură decât aurul, se uzează mai greu şi are calităţi hipoalergice. Platina folosită în bijuterii este un aliaj cu alte metale, aliaj cu un conţinut de platină de 58,5% - platina 585 - cea mai răspândită, chiar dacă nu este considerată platină adevarată. Eleganţa şi durabilitatea fac din platină un metal scump, o virighetă din acest metal costând aproape dublu faţă de una de aur.
Titanul reprezintă un material mai puţin utilizat în confecţionarea verighetelor însă pot fi o frumoasă şi interesantă alegere. Tratarea materialului îi poate da străluciri albastre, purpurii sau aurii. Titanul este cel mai rezistent material cunoscut de oameni astfel încât nu vor mai exista probleme cu eventuale zgârieturi sau pierderi de formă. Timpul nu va face ca verighetele din titan să pară mai uzate, ele păstrandu-şi stălucirea iniţială pentru o perioadă de timp care le face utilizabile generaţii întregi. Tocmai duritatea lui însă îl poate face o alegere nepotrivită tinând cont că odată materializată, verigheta nu îşi va mai putea schimba forma. O eventuala redimensionare a verighetei este imposibila.
Încearcă mai întâi cât mai multe modele pentru a vedea ce ţi se potriveşte şi ce e cel mai comod pentru tine. Dacă lucrezi mult cu mâinile, cel mai bine este să alegi o verighetă subţire şi confortabilă. Lăţimea unui inel se masoară în milimetri, iar câţiva milimetrii în plus pot să transforme o verighetă pe care aproape nu o simţi într-una care să te incomodeze toată ziua.
Inscripţionarea este un obicei ce datează din perioada medievală, ce oferă un caracter personal până şi celei mai simple verighete de aur, făcând-o numai şi numai a ta. E bine ca inscripţiile să fie scurte, pentru a putea fi uşor de descifrat. Majoritatea cuplurilor îşi scriu iniţialele şi eventual data nunţii, dar poţi trece o poreclă sau o expresie dintr-un cântec sau dintr-o poezie favorită.
Alegerea verighetei perfecte este o decizie importantă şi adesea dificilă. Ţine cont de aceste sfaturi când începi să cauţi verighetele ideale, le veţi purta până la capăt, iar asta poate însemna foarte, foarte mult timp...Deci nu vă pripiţi în alegerea lor.